Specjalistyczne zboża nasienne – jak się wykorzystuje?

Ziarno jęczmienia browarnego służy do produkcji słodu, który wykorzystywany jest w procesie fermentacji alkoholowego piwa oraz whiskey. W Polsce dostępne są dwa rodzaje jęczmienia: ozimy oraz jary. Dowiedz się jak odpowiednio je uprawiać.

Nasiona browarne – wymagania glebowe

Jęczmień browarny jest zbożem łatwym i niewymagający w uprawie. Zaletą tego gatunku jest oszczędne nawożenie i mała liczba zabiegów ochronnych. Warto jednak wybrać najwyższej jakości nasiona browarne wolne od porażenia przez grzyby, z niską zawartością białka, a wysoką energią kiełkowania.

Ponadto jęczmień browarny jest wrażliwy na niedobór siarki, a o wielkości jego plonu decyduje się dobra kondycja roślin w trakcie całego okresu wegetacji. Dlatego tak ważne jest odpowiednie nawożenie, bo nawet krótkotrwały niedobór składników pokarmowych może mieć negatywny wpływ na późniejsze plony. Nasiona należy wysiewać do dobrze wilgotnej i napowietrzonej gleby, a jej odczyn powinien mieścić się w zakresie 5,8-7,0 pH. 

Jęczmień browarny – czym nawozić?

Dobre plonowanie zależy nie tylko od rodzaju gleby, terminu siewcy czy obsady. Dużą rolę odgrywa wybór odpowiedniego nawozu. W uprawie jęczmienia browarnego zaleca się profilaktycznie stosowanie nawozów fosforowych i potasu. Zwłaszcza na glebach o niedostatku wody.

W przypadku niskiej zasobności ziemi w magnez zaleca się nawożenie magnezem przed zimową orką lub dolistne dokarmianie roślin w czasie ich wegetacji. Jęczmień ozimy na cele browarne wymaga również nawożenia azotem, lecz należy przeprowadzać to ostrożnie by nie przekroczyć dopuszczalnej zawartości białka w ziarnie.

System korzeniowy jęczmienia browarnego jest nieco słabszy niż u innych zbóż, dlatego pobiera mniej składników pokarmowych z gleby i wody. Właśnie dlatego oprócz nawożenia doglebowego, wymaga dokarmiania dolistnego przy pomocy bezpiecznych preparatów.

Co więcej, w uprawie jęczmienia jest prawidłowa ochrona przed chorobami. Plamistość siatkowa, rdza jęczmienna, mączniak prawdziwy zbóż czy rynchospiroza – to tylko niektóre choroby, które mogą zaatakować plony.

Zastosowanie odpowiedniej technologii nawożenia przez cały okres wzrostu roślin poprawia ich naturalną odporność, zmniejszając przy tym ryzyko utraty części plonów.

Specjalistyczne zboża nasienne znajdziesz w sklepie: https://polskieziarno.pl/nasiona/ziarna/specjalistyczne/